• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Polish English French German

Studniówki

Studniówka - potoczna nazwa balu, który odbywa się na około sto dni przed rozpoczynającymi się w maju maturami. Zdecydowanie najpopularniejszym miesiącem odbywania się studniówek jest styczeń, od którego najłatwiej odliczyć sto dni. W balu udział biorą uczniowie klas maturalnych z osobami towarzyszącymi oraz z zaproszonymi przez nich nauczycielami, którzy uczyli ich przez cały okres szkoły średniej. Uczestnicy balu są zazwyczaj elegancko ubrani, w garnitury i suknie wieczorowe. Bal rozpoczyna się zazwyczaj toastem wznoszonym szampanem. Pierwszym tańcem jest polonez (klasyczny Ogińskiego lub współczesny Kilara), który tańczą maturzyści z zaproszonymi osobami towarzyszącymi. W wielu gimnazjach organizuje się bal gimnazjalny, który jest odpowiednikiem studniówki, odbywa się jednak zazwyczaj na krótko przed zakończeniem roku szkolnego.

Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na 2014 rok.

120zł/os

  • Rolada wieprzowa,  dewolaj, kotlet schabowy, kotlet mielony – (2 porcji na osobę)
  • Kluski śląskie z sosem, Ziemniaki 
  • Sos tradycyjny
  • Biała kapusta,marchewka z brzoskwiniami, kapusta gotowana zasmażana
  • Kawa + śmietanki, herbata z cytryną
  • Sałatka Grecka, sałatka Gyros
  • Galat z kurczaka, Galat z golonek
  • Barszcz czerwony, krokiety,
  • Udko z kurczaka, frytki, biała surówka
  • Pieczywo jasne i ciemne,
  • Zimna Płyta: szynka, salami, polędwica. Sery, ogórek, pomidor
  • Ciasto, Owoce ,Napoje (Cola, Sprite)
  • Wiejski stół
Jesteś tutaj: Studniówki

Ta strona używa plików COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Aby dowiedzieć sie więcej o plikach cookies przeczytaj politykę prywatności.

EU Cookie Directive Module Information