Studniówka - potoczna nazwa balu, który odbywa się na około sto dni przed rozpoczynającymi się w maju maturami. Zdecydowanie najpopularniejszym miesiącem odbywania się studniówek jest styczeń, od którego najłatwiej odliczyć sto dni. W balu udział biorą uczniowie klas maturalnych z osobami towarzyszącymi oraz z zaproszonymi przez nich nauczycielami, którzy uczyli ich przez cały okres szkoły średniej. Uczestnicy balu są zazwyczaj elegancko ubrani, w garnitury i suknie wieczorowe. Bal rozpoczyna się zazwyczaj toastem wznoszonym szampanem. Pierwszym tańcem jest polonez (klasyczny Ogińskiego lub współczesny Kilara), który tańczą maturzyści z zaproszonymi osobami towarzyszącymi. W wielu gimnazjach organizuje się bal gimnazjalny, który jest odpowiednikiem studniówki, odbywa się jednak zazwyczaj na krótko przed zakończeniem roku szkolnego.
Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na 2014 rok.
120zł/os
- Rolada wieprzowa, dewolaj, kotlet schabowy, kotlet mielony – (2 porcji na osobę)
- Kluski śląskie z sosem, Ziemniaki
- Sos tradycyjny
- Biała kapusta,marchewka z brzoskwiniami, kapusta gotowana zasmażana
- Kawa + śmietanki, herbata z cytryną
- Sałatka Grecka, sałatka Gyros
- Galat z kurczaka, Galat z golonek
- Barszcz czerwony, krokiety,
- Udko z kurczaka, frytki, biała surówka
- Pieczywo jasne i ciemne,
- Zimna Płyta: szynka, salami, polędwica. Sery, ogórek, pomidor
- Ciasto, Owoce ,Napoje (Cola, Sprite)
- Wiejski stół